Sayfalar

22 Ocak 2012 Pazar

Çamaşır Sodası Nedir? Nasıl Kullanılır?

Kimyasal adı sodyum karbonat olan çamaşır sodası, doğal temizliğin en etkili elemanlarındandır. Suyu yumuşatır, sabunun köpürmesine yardımcı olur. Çamaşır makinelerinde kullanılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Pek çok deterjanın etkin temizlik maddesidir. Zararlı kimyasal dumana neden olmaz. Tahriş edici olabildiğinden eldivenle kullanılması ve solunmaması daha doğru olur. Alırken klor ve titanyum dioksit içermemesine dikkat edilmelidir.


Çamaşır sodası Nerede, Nasıl Kullanılır?

Çamaşır Temizliği:
Çamaşır makinesi için;
1 ölçü çamaşır sodası, 1 ölçü boraks, ½  ölçü karbonat karışımını deterjan gözünüze koyun ve makinenizi çalıştırın. Bu karışıma dilerseniz 1 ölçü doğal zeytinyağı sabunu rendesi de ekleyebilirsiniz. Renkliler için kullanırken doğal zeytinyağı sabunu rendesini 2 ölçü olarak arttırın çamaşır sodası ve boraks miktarını da yarım ölçü olarak azaltın. (Örnek: 2 çay bardağı doğal sabun rendesi, yarım çay bardağı çamaşır sodası ve boraks, çeyrek çay bardağı karbonat)

Diğer bir seçenek olarak yanmamış yağla üretilen arap sabununu bir avuç kadar makinenizin çamaşır haznesine koyun ve deterjan gözüne yarım çay bardağı boraks ile yarım çay bardağı karbonat veya 1 çay bardağı çamaşır sodası ekleyin.

Çamaşır sodası ile doğal sıvı çamaşır temizleyici yapmak da mümkün: 

5 litre su (1 litresini kaynamış olacak)
2 su bardağı doğal zeytinyağı sabunu rendesi (1 su bardağı arap sabunu da olabilir)
1 su bardağı çamaşır sodası
1 su bardağı boraks
10 ml. dilediğiniz doğal aromatik yağ (lavanta yağı, portakal yağı, palmarosa yağı)

Doğal aromatik yağı, çamaşır sodası ve boraks ile iyice karıştırın daha sonra doğal sabun rendesini ve kaynamış suyu ekleyerek karışım homojen hale gelene kadar iyice karıştırın. Son olarak kalan suyu ekleyin. Bu karışımdan deterjan gözüne her seferinde 1 çay bardağı ekleyerek kullanın.

Doğal yağlar ve mineraller yüksek sıcaklıklarda daha etkili olurlar, makinenizi minimum 40 derecede çalıştırmanızda fayda var. Beyazları 60 derecede yıkamanız daha etkili olacaktır. Doğal sabun rendesini kendiniz hazırlayın çünkü sabun tozu olarak satılan ticari ürünlerde parabenler ve sentetik aromalar kullanılabiliyor. Daha yumuşak çamaşırlar için yumuşatıcı gözüne 1 çay bardağı doğal elma sirkesi ekleyin.

Bulaşık Temizliği:

Elde yıkarken;

1 su bardağı  çamaşır sodası  ve 1 su bardağı boraksı karıştırın üzerine 10 damla portakal yağı, 5 damla limon yağı, 5 damla biberiye yağı ve 2 damla kekik yağı damlatın. Bu karışımdan her defasında yarım çay bardağı kadarını bulaşık suyuna karıştırın ve doğal sirkeli suyla durulayın.

Tencere ve tava gibi çelik kapları parlatmak için çamaşır sodası ve bir sünger yardımıyla ovabilirsiniz. 

Yer Temizliği:

Özellikle yağlı yüzeylerde 2 litre sıcak su, 2 yemek kaşığı doğal zeytinyağı sabunu rendesi (1 yemek kaşığı arap sabunu da olabilir), 1 yemek kaşığı çamaşır sodası, 1 yemek kaşığı boraks, ½ fincan doğal elma sirkesi, 10 damla palmarosa yağı, bergamot yağı, limon yağı veya portakal yağı karışımını kullanın, oldukça etkili bir dezenfekte edici elde edersiniz ve durulamanız gerekmez.

Banyo Temizliği:

Yarım su bardağı çamaşır sodası, 1 su bardağı boraks, yarım su bardağı karbonat ve 10 damla limon yağı (greyfurt yağı, lavanta yağı, portakal yağı da olabilir) karışımını küvet temizliği ve lavabo temizliğinde kullanabilirsiniz. Işıl ışıl olduğunu göreceksiniz. Sentetik kimyasallar lavabo ve küvetlerin en üst tabakasını aşındırdığı için daha çok ve çabuk kirlenmesine neden olurlar. Oysa doğal temizlik maddeleri ile hem etkili hem daha uzun süre temizlik elde edersiniz. Kötü kokuları gidermek için bir kavanoza boraks veya karbonat koyun.

1 tatlı kaşığı çamaşır sodası, 1 tatlı kaşığı boraks, 1 yemek kaşığı arap sabunu, 1 çay bardağı doğal sirke ve yarım litre kaynamış suyu karıştırın. Püskürtme şişesinde çalkalayıp duş çevresindeki duvarlar ve duşakabinlere sıkın. Sirkeli su ile durulayıp pamuklu bezle silin.

Tuvalet Temizliği:

Klozetin genel yüzeyleri ve oturma kısmının çevresi ve altını temizlemek için anti-bakteriyel sprey temizleyici: 1 su bardağı su, ¼ su bardağı doğal zeytinyağlı sabun rendesi (1 yemek kaşığı arap sabunu da olabilir), ¼ su bardağı çamaşır sodası¼ su bardağı boraks10 damla çay ağacı yağı(hint defnesi yağı), 10 damla lavanta yağı veya nane yağı. Tüm malzemeleri püskürtme şişesinde iyice çalkalayıp sıkın. Nemli bir bez veya süngerle silin.

Klozet iç yüzeyleri için: 1 fincan çamaşır sodası, 1 fincan boraks, ½ fincan karbonat, ½ fincan doğal sirke, ve 10 damla çay ağacı yağı(hint defnesi yağı) kullanılabilir. Bu karışımı dökün ve fırçalayın.

Klozetteki inatçı lekeler için: 1 fincan çamaşır sodası1 fincan boraks, 1 fincan doğal sirke, 1 fincan dövülmüş limon tuzu, 10 damla biberiye yağı veya lavanta yağı, 5 damla limon yağını karıştırın tamamını dökün ve 1 gece bekletin, sabah sadece sifonu çekin.

Yukarıdaki karışımları alaturka tuvaletler için de uygulayabilirsiniz. Tuvaletteki kötü kokular için çöp kutunuza bir miktar boraks ekleyin bakteri ve küflenmeyi önlediğinden kötü koku oluşmasını önler.

3 yorum:

  1. merhaba biliyorum eski bir post bu ama acaba borax ve çamaşır sodasını nereden alabilceğimizi söylermisiniz?

    YanıtlaSil
  2. www.sadepazar.com'da
    Boraks: http://www.sadepazar.com/BORAKS_1_kg_U4434.html
    Soda: http://www.sadepazar.com/CAMASIR_SODASI_1kg_U4435.html

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...