Sayfalar

23 Ocak 2012 Pazartesi

Arap Sabunu Nedir? Nasıl Kullanılır?


Arap sabunu bir zamanlar her evde özellikle halı temizliğinde kullanılmak üzere yer alırdı. Doğa dostu bu ürünün içeriğinde ayçiçek yağı ve sabun bazı bulunur. Günümüzde ise çoğunlukla kullanılmış yağlarla üretilen arap sabunları pek tercih edilmez çünkü atık yağ ile yapılan sabunun temizleme özelliği azalır üstelik çamaşırlarda leke bırakabilir. Bunun yanı sıra yanık kokusunun kamufle edilmesi için sentetik aromalar eklenir ki bu aromalar zararlı olmalarının yanı sıra yanık kokusuyla birleşince daha kötü kokular oluşturur. Biz Yeşil Köpük ve Sade Pazar olarak yanmamış (çiğ) yağla üretilen arap sabununu hala bulabiliyor ve size gönül rahatlığıyla tavsiye edebiliyoruz. Eğer arap sabununun hoş kokulu olmasını istiyorsanız dilediğiniz bir aromatik yağdan birkaç damla damlatarak kullanın. Salon, oturma odası ve yatak odası için lavanta yağı; çocuk odası, mutfak ve banyo için portakal yağı kullanabilirsiniz.

Arap Sabunu Nerelerde Kullanılır?

Çamaşır Temizliği:

Çamaşır makinesi için;

Çamaşır haznesine çamaşırlarla birlikte 1 avuç arap sabunu koyun. Deterjan gözüne 1 çay bardağı çamaşır sodası-boraks karışımı veya 1 su bardağı çamaşır sodası-karbonat karışımı ekleyin. Beyazları yıkarken çamaşır sodası veya boraks miktarını yarım çay bardağı arttırabilirsiniz. Çamaşır sodası ve boraks suyu yumuşatır sabunun daha iyi köpürmesini ve çamaşırların yumuşak olmasını sağlar. 

Arap sabunu ile doğal sıvı çamaşır temizleyici yapmak da mümkün:

5 litre su (1 litresini kaynamış olacak)
1 su bardağı arap sabunu
1 su bardağı çamaşır sodası
1 su bardağı boraks
10 ml. dilediğiniz doğal aromatik yağ (lavanta yağı, portakal yağı, palmarosa yağı)

Doğal aromatik yağı, çamaşır sodası ve boraks ile iyice karıştırın daha sonra arap sabunu ve kaynamış suyu ekleyerek karışım homojen hale gelene kadar iyice karıştırın. Son olarak kalan suyu ekleyin. Bu karışımdan deterjan gözüne her seferinde 1 çay bardağı ekleyerek kullanın.

Yaka ve kol kirlerini çıkarmak için kirli bölgelere arap sabununu sürün ve öyle makineye atın. 

Doğal yağlar ve mineraller yüksek sıcaklıklarda daha etkili olurlar, makinenizi minimum 40 derecede çalıştırmanızda fayda var. Beyazları 60 derecede yıkamanız daha etkili olacaktır. Daha yumuşak çamaşırlar için yumuşatıcı gözüne 1 çay bardağı doğal elma sirkesi ekleyin.

Bulaşık Temizliği:

Elde yıkarken;

Süngere istediğiniz miktarda arap sabununu alın ve bulaşıklarınızı yıkayın. Arap sabunu hem iyi köpürür hem de parlatarak temizler. Oldukça sıcak suyla durulayın aksi taktirde bulaşıklar yağlı kalabilir. 

Sıvı bulaşık karışımı isterseniz yarım su bardağı arap sabunu ile üzerine 10 damla limon yağı, 6 damla biberiye yağı, 4 damla lavanta yağı, 2 damla portakal yağı damlatılmış 1 çay bardağı boraksı karıştırın ve yarım litre kaynamış su ekleyin. Bu karışımı iyice karıştırıp çalkalayın ve bulaşık suyuna yarım çay bardağı katarak kullanın.

Ocak ve Fırın Temizliği:

Ocağın üzerindeki lekeleri önce ılık suyla ıslatarak bir süre bekleyin. Ardından arap sabunu ile ovun lekeler kolaylıkla çıkacaktır. Fırının iç yüzeylerine 1 tatlı kaşığı karbonat, 1 tatlı kaşığı limon tuzu ve 1 yemek kaşığı doğal sirke karışımını püskürtün ve bir gece bekletin. Ertesi gün arap sabunu ile ovarak temizleyin. Ilık suyla durulayın. Fırın camındaki lekelerin üzerine 1 tatlı kaşığı karbonat, bir tatlı kaşığı limon tuzu, bir yemek kaşığı doğal sirke ve birkaç damla portakal yağı damlatarak hazırladığınız karışımı püskürtün ve bir gece bekledikten sonra arap sabunu ile ovup durulayın.

Yer Temizliği:

Özellikle yağlı yüzeylerde 2 litre sıcak su, 1 yemek kaşığı arap sabunu, 1 yemek kaşığı çamaşır sodası, 1 yemek kaşığı boraks, ½ fincan doğal elma sirkesi, 10 damla palmarosa yağı, bergamot yağı, limon yağı veya portakal yağı karışımını kullanın, oldukça etkili bir dezenfekte edici elde edersiniz ve durulamanız gerekmez. Üstelik tertemiz ve mis kokulu yüzeyler elde edersiniz.

Ahşap yüzeyleri, 1 yemek kaşığı arap sabununu 1.5 litre sıcak suda iyice eritip 1 yemek kaşığı doğal temizlik sirkesi veya elma sirkesi ekleyerek silin. Arap sabunu ahşap yüzeyleri temizlemenin yanı sıra bakımını da yapar, parlatır. Kapıları silerken kullanmayı ihmal etmeyin.

Banyo Temizliği:

1 yemek kaşığı arap sabunu1 tatlı kaşığı çamaşır sodası, 1 tatlı kaşığı boraks,1 çay bardağı doğal sirke ve yarım litre kaynamış suyu karıştırın. Püskürtme şişesinde çalkalayıp duş çevresindeki duvarlar ve duşakabinlere sıkın. Sirkeli su ile durulayıp pamuklu bezle silin.

Süngerin üzerine bir miktar arap sabunu alarak lavabo veya küveti ovun. Eğer aşınmadan dolayı yerleşmiş kirler varsa lavanta yağı damlatılmış çamaşır sodası serpin ve ovmaya devam edin. Küvet veya lavabonuzun ışıl ışıl parladığını göreceksiniz. Doğal maddeler yüzeyleri aşındırmadığı için daha kolay ve uzun süreli temizlik elde edersiniz. Üstelik zehirli gazlara maruz kalmayarak fazla yorulmadan temizliğinizi tamamlarsınız. 

Tuvalet Temizliği:

Klozetin genel yüzeyleri ve oturma kısmının çevresi ve altını temizlemek için anti-bakteriyel sprey temizleyici: 2 su bardağı su, 1 yemek kaşığı arap sabunu, ¼ su bardağı boraks¼ su bardağı çamaşır sodası10 damla çay ağacı yağı(hint defnesi yağı), 10 damla lavanta yağı veya nane yağı. Püskürtme şişesi ile iyice çalkalayıp sıkın. Nemli bir bez veya süngerle silin.

Halı Temizliği:
Halılarınızı yıkarken veya silerken arap sabunu kullanabilirsiniz. Silme işleminden sonra durulama suyuna 1 fincan doğal elma sirkesi ekleyin ve durulayın. Halınız tertemiz, yumuşacık ve pırıl pırıl olacaktır. Hiç bir kalıntı bırakmadığından her zaman güvenle kullanabilirsiniz. Özellikle emekleyen bebekler ve alerjisi olanlar için harika bir çözümdür.

Koltuk Temizliği:

Koltuklarınızı halı temizliğinde olduğu gibi arap sabunu ile silin ve ardından durulama suyuna doğal elma sirkesi ekleyerek durulayın. Koltuklarınız tertemiz, yumuşacık ve pırıl pırıl olacaktır. Temizlik esnasında ve sonrasında hiçbir zararlı kimyasala maruz kalmadan doğaya zarar vermeden temizliğinizi tamamlarsınız.

Cam Yüzey Temizliği:

Özellikle çerçeveleri silerken arap sabununu süngere alıp ovarsanız lekelerin çok çabuk temizlendiğini görürsünüz. Camlardaki zor lekeler için de kullanabilirsiniz, durulayıp temizlik sirkesi ile silin camlarınızın ışıldadığını göreceksiniz.

11 yorum:

  1. Çamaşır deterjanı olarak iki ayrı tarif var. Benim aklıma takılan konu şu: Birinci tarif (toz) ile ikinci tarif (sıvı) arasında malzeme miktarı büyük ölçüde değişiyor. Yani kısaca toz deterjan tarifinde her yıkmada bir avuç arap sabunu yazıyor. İkinci tarifte ise yaklaşık 6 lt'lik sıvı deterjan için 3 - 4 avuç arap sabunu kullanılacak ve bu tarife göre yaklaşık 60 yıkama yapılacak. (Bir çay bardağından hesaplarsak.)

    Ayrıca Erkan Şamcı'nın tarifi de bol keseden diyebileceğimiz bir tarif. Bu konuda kafam karıştı. Hangi tarif daha iyi? Hangi tarife göre yapmalıyım?

    Bir de son olarak: Sabun rendeleyerek sıvı deterjan yaptım. Sabun üste çıkıyor. Her yıkamada çalkalamak gerekiyor. Buna başka çözüm bulabilir miyiz?

    YanıtlaSil
  2. ilginç bir arap sabunu tarifi olmuş ayrıca şunu belirtmek isterim arap sabunu sağlıklı bir ürün, insan sağlığına pek zararı bulunmamaktadır. Bu güzel bilgileri bizimlede paylaştığınız için çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  3. arkadaslar arap sabununu saç dökülmeleri içinde kulanılıyormuş
    eğer bir bilginiz varsa lütfen cevap verin

    YanıtlaSil
  4. Çok açıklayıcı bir yazı olmuş. Arapsabununun bu kadar iyi bişey olduğunu sizden öğrendim.Ama mmerak ettiğim normal beyaz sabunla arap sabununun teknik olarak farkı nedir. Bu baz diye nitelediğiniz şey NaOH midir.
    Bir profesyonel olarak bu ürünü kullansak aceba kötü tepki alırmıyız. Koltuk temizleme işi yapıyoruz ve bunu işimizde kullanmak istiyoruz. Temizleme gücü yeterli gelirmi aceba teşekkürler
    www.duygukoltukyikamaantalya.com/

    YanıtlaSil
  5. İlginiz için teşekkür ederiz.
    Arap sabununda ve sıvı sabunlarda baz olarak potasyum hidroksit KOH kullanılıyor, temel fark bu bazdan kaynaklanıyor diyebiliriz. Genel olarak biz de müşterilerimiz de bu ürünün temizleyiciliğinden memnunuz size de denemenizi tavsiye ederiz.

    YanıtlaSil
  6. Merhaba,

    Ben halılarımı arap sabunu ile yıkadım. Sonuç mükemmel. Aynı zamanda kapı , pencere temizlerkende kullanıyorum. Temizlik bezlerini arap sabunu ile yıkadığınızda pırıl pırıl oluyor. Hiç leke kalmıyor. Ellerimde deterjandan zarar görmemiş oluyor.

    YanıtlaSil
  7. Arap sabununun iyisini bulmak lazim. Organik temizlik gercekten

    YanıtlaSil
  8. Yararlı bir yazı olmuş. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  9. Dogal arap sabunu ve dogal elma sirkesini nereden temin ediyorsunuz acaba? Ayrica saydiginiz camasir sodasi, boraks, bazi yaglar vb malzemeleri nasil temin edebiliriz? Ben maalesef cikamiyorum ama annem Eminonu'nde bulamadi ve aktarlarda olabilir dedi, aktarlarda ise hersey acikta oldugu icin oralardan alinabilir hicbirseye guvenmiyorum.. Yardimci olabilirseniz cok sevinirim.

    YanıtlaSil
  10. Şahane çok beğendim ve teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...