Sayfalar

15 Kasım 2011 Salı

Portakal Tazeliğinin Tam Zamanı!

Havalar giderek soğumaya başladı, aydınlık günler geride kaldı. Kış mevsiminin getirdiği pekçok keyfin beraberinde pekçok sıkıntı da var. Akşamları hazırladığımız sahlepler, patlattığımız mısırlar, sobalarda olmasa da fırınlarda pişirdiğimiz kestaneler... Bir de burun tıkanıklıkları, depresif haller, vücut kırgınlıkları var. Bu saydığım olumsuzlukların tümüne deva olabilecek bir nimet portakal yağı!

En kaliteli portakal yağı, portakal kabuklarının soğuk preslenmesiyle elde edilir. Herhangi bir sentetik madde karıştırılmamıştır. Oldukça yoğun bir yağdır birkaç damlası dahi çok etkilidir. Kullanım şekillerine gelecek olursak, birkaç damla portakal yağı damlattığınız buhurdanlığınıza biraz da su ekleyip oldukça ferahlatıcı bir oda kokusu elde edebilirsiniz(oda büyüklüğüne göre damla sayısı arttırılabilir). Üstelik her nefes aldığınızda sinirlerinizi yatıştırıcı etkisiyle sakinleşirsiniz, yorgunluğunuz azalır, kendinizi mutlu hissedersiniz.

Kuru cilde sahip olupta canlandırmak isteyenler kendilerine portakal yağı ile canlandırıcı bir tonik hazırlayabilirler. Bir su bardağı suya birkaç damla portakal yağı damlatın ve günde iki defa doğal sabunla yıkayıp kuruladığınız cildinize pamuk yardımıyla uygulayın. Portakal yağı cildinizi canlandırmakla kalmaz aynı zamanda antibakteriyel özelliktedir ve cildinizi arındırır. Yeşil Köpük Portakal Yağlı katı veya sıvı sabunlarıyla da istediğiniz etkiyi sağlayabilirsiniz.


Ferahlatıcı, sakinleştirici etkisini daha da etkili hale getirmek için küvetinize ılık suyunuzu doldurun ve içine bir miktar kaya tuzu veya karbonat ile portakal yağını damlatarak ekleyin(kaya tuzu veya karbonatın üzerine 10-15 damla arası portakal yağı damlatabilirsiniz). Bu banyodan sonra kendinizi hafiflemiş ve dinlenmiş hissedeceksiniz. Eğer daha pratik bir çözüm arıyorsanız sadece Yeşil Köpük Portakal Yağlı Duş Jelini küvetinize eklemeniz yeterli olacaktır.

Sadece portakal yağı damlattığınız yer silme suyuyla evinizi sildiğinizde temizlik yapmak hem bir keyfe dönüşür hem de antibakteriyel özelliğiyle evinizi doğal olarak arıtmış olursunuz. Bunun yanı sıra lavabo, küvet ve klozet gibi yüzeyleri temizlerken boraks, karbonat, çamaşır sodası, limon tuzu karışımı hazırlayıp bu karışımı portakal yağı damlatarak kullanırsanız oldukça etkili ve sağlıklı bir sonuç elde edersiniz. Turunçgillerin kabuğunda bulunan yağ çözücü maddeler temizlikte kullanmak için çok idealdir(portakal yağı, bergamot yağı, limon yağı, greyfurt yağı gibi). Elde bulaşık yıkarken son durulama yaptığınız suya birkaç damla portakal yağı damlatarak bulaşıklarınızı hem doğal bir şekilde dezenfekte eder hem de parlamasını sağlarsınız. Buharlı ütü kullanıyorsanız su haznesine birkaç damla portakal yağı damlatarak genelde isteksizce yapılan ütüleme işini keyifli bir eyleme dönüştürebilirsiniz. Duvar temizliğinde, camları silerken kullandığınız suya portakal yağı damlatıp duvarları antibakteriyel özelliğiyle korur camları da parlatmış olursunuz. Buzdolabı temizliğinde karbonatla birlikte kullanabilirsiniz.

Portakal yağının diğer tıbbi kullanım alanlarından bahsetmek gerekirse bir su bardağı suya 3 damla kadar damlatıp içerek dahili rahatsızlıklar için kullanabilirsiniz. Mide rahatsızlıklarında, ishal veya kabızlıkta, safra canlandırmada, ateş düşürmede, soğuk algınlıklarında, yağları yakarak zayıflatmada etkilidir. C vitamini emilimini arttırır. İştah açar. Bu özelliklerinden dolayı çocuk odalarında buhurdanlıkla beraber kullanılabilir, çocuğunuzun düşürüp yangın çıkaramayacağı bir yere koymaya özen göstermelisiniz veya bir sprey şişesine biraz su ve birkaç damla portakal yağı damlatıp gün içerisinde birkaç defa çocuk odasına sıkabilirsiniz. Diyet yapanlar iştah açıcı özelliğinden dolayı zorluk yaşayabilirler. Büyümede ve vücut dokularının tamirinde hayati önemi bulunan, gevşetici etkisiyle ağrılı ve yaralı kaslara ve raşitik kemiklere etki eden kolajen oluşumuna katkıda bulunur. Kolestrolü düşürmeye yardımcı olabilir, uykusuzlukla gelen ankisiyeteye fayda edebilir.

Portakal yağı aromaterapide kullanılan başlıca yağlardandır. Uçucu yağ alırken üretiliş biçimine, menşeine, kalp-baş notuna, sentetik katkı içerip içermediğine bakmalısınız. Ancak usulüne uygun olarak doğal bitki veya meyvelerden elde edilmiş katkı içermeyen yağlar fayda amaçlı kullanılabilir. Portakal yağı güneşe karşı hassasiyet oluşturabilir. Uçucu yağları gözlerinize temas ettirmemelisiniz.

Portakal yağının mutfaklardaki kullanımı buyrun için Sade Mutfağa geçelim!

4 yorum:

  1. Merhaba
    Yukarıda klozet,lavabo temizliği için bir karışım tarifi vermişsiniz.Boraks,karbonat,çamaşır sodası,limon tuzu karışımına portakal yağı damlatmamızı önermişsiniz.Ben bu maddelerin miktarlarını sormak istiyorum.Oranları ne olmalı acaba?Limon tuzu büyük parçalar halinde oluyor.Onu ezip falan mı kullanmamız gerek.Ve son olarak bu toz bir karışım olacak.Temizlik yaparken mi portakal yağıyla ıslatıp kullanacağız?
    Şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar,
    pek yakında temizlikle ilgili daha detaylı reçeteleri paylaşacağız. Bu tarifte ise adı geçen maddeleri birer yemek kaşığı olarak kullanabilirsiniz. Limon tuzunu bu tarif için döverek kullanmakta fayda var. Portakal yağını bu karışıma 10 damla kadar damlatıp iyice karıştırın. Diğer bir tarifte şu şekilde hazırlanabilir: eşit miktarda soda ve limon tuzunu(birer yemek kaşığı olabilir) bir püskürtme şişesine koyun ve üzerine yavaşça sıcak su doldurun. Sıcak su eklerken karışım köpürebilir dikkat edin. Bu karışıma portakal yağı ya da herhangi bir turunçgil yağı eklemek isterseniz ,ki hem yağ çözmede hem dezenfekte etmede etkili olacaktır, suyu eklemeden önce katın ve karıştırın. Şimdiden kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba,
    internette gezinirken Dr.Aidin Salih'in kitap özetine denk geldim, oradan sade hayat, sade pazar ve sonunda sizin sitenize ulastım. Aslinda fazla kozmetik ve temizlik ürünü kullanmayi sevmeyen biriyim.Ama tam olarak da organik urunler kullaniyorum diyemem. Fakat bu konuda ogrenmeye ve alıskanlıklarımı degistirmeye calısıyorum. Sitenizde temizlik konusuna bu konudaki urunlerinize deginmissiniz. Ben bir de yuzumuze kullandıgımız kremlerle ilgili bilgilerinizden faydalanmak isterim. Ornegin cildim akneye yatkın oldugu icin her gun yagsız nemendirici krem kullaniyorum. Bu kreme alternatif ne gibi bir organik urun onerirsiniz? Organik urun sattıgını iddia eden markaların urunlerinin icindekiler kısmını okudugumda hic de organik olmayan iceriklerini gorunce (paraben SLS gibi) nasıl kandırıldıgımızı goruyorum. Bu konuda sizneler önerirsiniz?

    YanıtlaSil
  4. Merhaba,
    Size birkaç ürün ve uygulama önerebilirim. Bunlardan ilki keçi sütü sabunu. Bu sabun antiseptik özelliğinin yanı sıra derinlemesine arındırıyor, gözenekleri sıklaştırıyor, cilt taze ve canlı bir görünüm kazanıyor. Üstelik daha ilk yıkamada farkını hissettiriyor.
    Keçi sütü sabunu yerine defne yağlı sabun da kullanılabilir.

    Haftada 2-3 defa sabunlama aşamasında mini kabak lifi kullanırsanız etkiyi daha da arttırırsınız ve mutlaka tonik olarak lavanta suyu veya gülsuyu kullanın. Bu uygulamalar hem cildinizi arıtır hem de nemlendirir ama bir de krem kullanmak isterseniz özel cilt kremimizi kullanabilirsiniz. Sadece doğal yağlardan oluşan ve cildi hem nemlendirip hem tazeleyen cilt kremi en beğenilen ürünlerimiz arasında.

    Yalnız akneler için beslenmenize de dikkat etmelisiniz. http://www.sadehayat.org/?p=467 linkinden kan grubunuza uygun listeye uygun beslenin. Hazır gıdalardan uzak durun. Halis zeytinyağı kullanın.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...