Sayfalar

29 Ocak 2012 Pazar

Keyifli Bir Pazar Gününe Var Mısınız?


Eğer evdeyseniz ve başka bir planınız yoksa hatta ne yapsam bugün diyorsanız doğru yerdesiniz! Bugün biz erkenden kalktık ve oyun hamuru hazırladık. Oldukça kolay hazırlanan yumuşacık ve tam kıvamında oyun hamurlarımızla kekler, bisküviler bile yaptık (evet bir kızım var:) ). Dilerseniz arabalar, minik hayvanlar da yapabilirsiniz. Eğer birden fazla çocuk için hazırlayacaksanız malzeme miktarını en az iki katına çıkarın çünkü bu miktar yetmeyecektir. (Tarifin orjinaline buradan ulaşabilirsiniz: http://sustainableecho.com/homemade-playdough-recipe Ben krem tartar yerine 1 tatlı kaşığı limon suyu kullandım ) 




Ev Yapımı Oyun Hamuru




1 su bardağı doğal kepeksiz un
1/2 su bardağı kaya tuzu
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 yemek kaşığı zeytinyağ (ben eklemeyi unuttum yine de çok güzel bir hamur oldu, işin komiği tarifi veren bayan da eklemeyi unutmuş)
1 su bardağı kaynamış su



Kuru malzemeleri büyük bir kaseye alın. Limon suyu ekleyecekseniz zeytinyağı ve kaynamış suyu ekleyin çırpma teli ile karıştırmaya başlayın. Karışım ılıyınca elinizle tamamen homojen olana kadar yoğurun. Eğer farklı renklerde hamurlar istiyorsanız hamuru parçalara ayırın. Ben üçe böldüm pembe, sarı ve beyaz hamurlarım oldu. Pembe rengi bir adet kayısı büyüklüğünde kırmızı pancarı katı meyve sıcağında sıkıp çıkan sudan 2 tatlı kaşığı kadarını hamura ekleyerek elde ettim. Sarı rengi ise 1 yemek kaşığı suya 1 tatlı kaşığı toz zerdeçal ekleyip kaynattım, süzdüm ve soğutup 2 tatlı kaşığı kadar hamura ekledim. Zerdeçalı toz halde kullanmadım çünkü daha mat ve pürüzlü olacağını düşünüyorum oysa kaynatıp süzünce çok hoş berrak bir sarı elde ettim. Renklendirdiğiniz hamurlara 1 yemek kaşığı kadar un ekleyip her birini iyice yoğurun. Evet yumuşacık ve rengarenk oyun hamurlarınız hazır!


Renkleri şeker gibi oldu!




Renkli petibörlerimiz.

Minik eller iş başında!


Nefis görünüyor!

Hamuru yaparken gıda olarak kullandığım malzemeleri tercih ettim çünkü afacan kızım hamurun tadına bakmak isteyebilirdi üstelik gidip marketten almam gerekecekti. Eğer çocuklarınız büyükse ve yeme ihtimalleri  yoksa beyaz unla da yapabilirsiniz. Bu hamura kakao ekleyip kahverengi, ıspanak suyu veya öğütülmüş yeşil çay ekleyip yeşil renkli hamurlar yapabilirsiniz(ben bir daha ki sefere yeşil rengi ıspanakla yapmayı düşünüyorum). Hamuru streç filmle sarıp buzdolabında bozulana kadar muhafaza edebilirsiniz. Kokmaya başladığında yenisini yapma vakti gelmiş demektir!

3 yorum:

  1. bende bos zamanlarda yapicam

    YanıtlaSil
  2. Az önce tarifinizi uyguladım,harika oldu :) Ama sizin gibi yağ koymasam süper olacaktı ;)

    YanıtlaSil
  3. çok lezzetli görünüyor diyetim bitsin mutlaka deneyeceğim. takipteyim sizi de bloguma beklerim

    lamapink.blogspot.com

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...